Kitap okumak isteyip de bir türlü bunu başaramayanlar. Bu yazı işinize çok yarayacak.
Kitap okumaya nasıl başlamalıyım?
- Eğer bir alışkanlık kazanmak istiyorsak en kolaydan başlamamız gerekiyor. Kitap okumaya başlayan insanların en çok yaptığı hata, kendine uygun olmayan kitaplar okumak. Bazılarımız macera kitabı sevebilir, bazılarımız biyografi kitapları okumaktan zevk alıyordur veya bazılarımız bilim kitaplarını seviyordur. Çevredeki insanlara bakarak tercih ettiğimiz kitap türünü değiştirmemeliyiz. O edebiyat okuyor ben de edebiyat okumalıyım gibi bir durum söz konusu değil. Kendimize en uygun olan kitap ne ise onunla başlamalıyız.
- Başlangıç seviyesinde çok kalın veya çok derin anlamlar taşıyan kitaplardan sakınmalıyız. Bu bizi motive etmeyecek, tam tersine, birkaç sayfadan sonra sıkılmamıza neden olacaktır. Daha sonralarda ise tüm kitaplara bu gözle bakıp hiçbirini okumak istemeyiz. Artık içimizde "Kitaplar kötüdür." şeklinde bir yargı oluşur. Bunun önüne geçmek için bize en uygun olan kitaplarla başlamak şart.
- Kitap okuma alışkanlığı da, diğer her şey gibi, yavaş yavaş ilerlenmesi gerek bir konu. Önce en kolay seviyeden başlar ve yavaş yavaş zorluğu arttırırız. İlk başlarda ilgi çekici, sürükleyici, ilgimizi çeken kitaplarla başlamalıyız.
- Altın kural: "Eğer bir kitap ilk kırk sayfada seni sarmamışsa, "Ne kadar sıkıcı bir kitap bu böyle!" demeye başlamışsak, o kitabı bir kenara bırakıyoruz." Çünkü belli ki kitap bizim zevkimize uymuyor.
- Bir işi alışkanlık haline getirmek istiyorsak, o işte istikrarlı olmalıyız ve düzenli olarak o işi yapmalıyız. Her gün yirmi dakika veya on beş dakika kitap okumalıyız. Her ne kadar daha çok okumak istesek bile bu süreyi aşmamamız bizim için daha yararlı olacaktır. Her an yanımızda bir kitap taşımak da bize yardımcı olacaktır. Çantamızda veya cebimizde bir kitap taşırsak her an açıp o kitabı okuyabiliriz. Sokakta, yolda, metroda, otobüste, aklımıza gelebilecek her boş vakitte kitap okuyabiliriz.
Kitap okumanın yeri ve zamanı nedir?
- Yine okuduğum bir kitapta "Kitap okurken ortamın sessiz olup olmaması, okuyucuyu rahatsız etmemeli, eğer bir kişi gerçekten kitap okuyorsa zaten o kitabın içerisinde kaybolup gitmiştir.", diyordu. Yani her an her ortamda kitap okuyabiliriz. Gürültü bizim için bir engel olmamalı.
- Peki ilk kitabı bitirdik diyelim. İkinci kitap için kendimizi nasıl motive edeceğiz. Bunu çok basit bir yöntemle sağlayabiliriz. Daha önceki yazılarımda altını çize çize belirttiğim not defteri burada da devreye giriyor. Okuduğumuz kitapların bir listesini tutmak bizi gayet iyi bir şekilde motive edecektir. Okuduğumuz kitapların sayısı arttıkça, başarma hissinin verdiği hazzın daha da arttığını göreceksiniz. Bu da sizi daha fazla kitap okumaya itecektir.
- Eğer böyle bir alışkanlığa başlamak istiyorsan, hiç durmadan, hemen başlamalısın. Çünkü ertelediğimiz zaman kalıyor gidiyor. Eğer çok fazla şeyi erteliyorsan sen de bir erteleme hastasısın. Bu hastalığın üstesinden nasıl geleceğinden de daha önceki yazılarımda bahsetmiştim. Bu yazıyı hala okumadıysan buradan okuyabilirsin.
Eğer fark ettiysen kitap okuyan insan ile okumayan insan arasında dağlar kadar fark var. Yeni ve daha güzel günlerde görüşmek üzere. Sayfama hala abone olmadıysan yan taraftan abone olabilirsin. Yorum yaparak da bizimle olduğunu belirtmeyi unutma.
Yorumlar
Yorum Gönder